VARNING; PFAS

Man blir ju lite visare för var dag som går och en av anledningar är faktiskt många av er som läser den här bloggen. Så mycket tips och ny kunskap jag får!:) Jag skrev ju häromdagen om en ny favoritprodukt för håret från Lanza, här,  och tack vare en kommentar från Johanna så vet jag nu att den innehåller ett skadligt PFAS ämne som heter Perfluorononyl dimethicone, något jag helt missat!

Men vad är ett så kallat PFAS ämne och varför är det så farligt? Jo det är en stor grupp ämnen som är labbproducerade och skapade för att motstå smuts, fett och vatten. Som ni hör blir användningsområdet brett, det finns därför i en mängd olika produkter – allt från pizzakartonger till smink. Det som är så skadligt är att de inte bryts ner utan stannar kvar och lagras i människor, växter och djur. De har även visat sig kunna ge organskador, nedsatt reproduktionsförmåga och försämrat immunförsvar. Trots det som nämns ovan är bara ett par av dessa ämnen begränsade i lagen, övriga är alltså inte reglerade, vilket är katastrof – vi som konsumenter ska inte behöva sitta med förstoringsglas över på ingrediensförteckningen för att undvika dem.

Här är några fler exempel på vad dom kan heta: Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Polytef (PTFE).

Det finns även fler skadliga ämnesgrupper som inte är reglerade, så som hormonstörande- och allergiframkallande ämnensamt plastpartiklar – som och ni kan läsa mer om på naturskyddsföreningens hemsida, här(klick!). 

Jag fick även tipset om en grupp på Instagram som heter @surfejs där man lyfter produkter som innehåller dessa skadliga ämnen. Jag har hittat många varumärken och produkter som jag verkligen gillar där – vilket är så synd!

Om ni har en annan vinkel på det här eller annan kunskap i ämnet skulle det vara så intressant om ni ville dela med er! Jag försöker ju hålla mig så uppdaterad som möjligt men det är verkligen en djungel av information.

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Men nej, så tråkigt att läsa detta! Jag använder ju den produkten från Lanza och har tyckt så bra om den. Har du tips på någon annan motsvarande produkt istället?

  Josefine 2018-07-31 15:35:52
  Svara
  • Svar på Josefines kommentar.

   Hej Josefine! Jag vet, jag älskade verkligen den- nu blir jag dock osäker på hur jag ska hantera produkterna som innehåller pfas – om man ska slänga dom eller om det är bättre att använda upp det sista. Jag ska faktiska maila KoHF och fråga hur man bäst gör! Det är två produkter som ploppade upp i huvudet och det är Maria Nilas True Soft Hair Oil – den var ett tag sen jag använde den men kommer ihåg den som alldeles underbar! Även O&Ms Frizzy Logic är helt fantastisk -den innehåller även värmeskydd vilket är smidigt:)
   Stor kram S

   Susanne Barnekow 2018-08-01 12:32:31
   Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!