Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

UNDVIK DET HÄR!

Jag skrev ju ett inlägg från en pressfrukost som jag var på i förra veckan (här)– och nu har jag som utlovat kollat upp lite mer information kring nedbrytningen av collagen 1. Nu har jag fått en massa mer information gällande olika saker som påverkar men framför allt varför de medför en skada i huden. Vissa saker mer självklara än andra och jag måste utfärda en liten varning för mycket text här också haha, hoppas ni orkar läsa.

Socker (glukos) och mat med högt GI(som snabbt omvandlas till socker) är en av de största bovarna till nedbrytningen av collagen. Det höjer nämligen insulin-nivåerna och ställer orimliga krav på kroppen att hantera maten du just åt. Enkla kolhydrater, likt raffinerat socker, vitt bröd och läsk, gör att insulin-nivåerna toppas som i sin tur leder till en ”explosion av inflammation i hela kroppen.”Höga halter av socker orsakar rynkor. Inflammation producerar enzymer som bryter ner elastin och collagen vilket leder till att huden förlorar spänst och rynkor uppstår. Raffinerat socker fäster sig permanent i collagenet genom en process som kallas glykolisering. Socker kan orsaka akne, insulinresistens, pigmentering och hårväxt i ansiktet. Bortsett från de ökade effekterna av åldrande kan glykolisering även förvärra hudtillstånd likt akne och rosacea.

Om man inte får tillräckligt med sömn kommer kroppen att frigöra stresshormonet kortisol vilket mobiliserar förvaring av socker och får insulin-nivåerna att gå i taket. Detta orsakar sedan inflammation.

Försök hålla nere dina stressnivåer. Stress kan nämligen få insulin-nivåerna att rusa på samma sätt som när man äter socker. Effekten av stress är särskilt sammanlänkad med akneutbrott.

Rökning påskyndar utvecklingen av rynkor. Ett enda bloss frigör gifter vilka har en sammandragande effekt på blodkärlen i upp till fyra timmar. Det innebär fyra timmar av förminskad närings- och syretillförsel till huden. Det är inte särskilt konstigt att rökare har en energifattig, gråaktig hud.

UV-strålning och högenergiljus (high energy blue light som kommer från till exempel mobiler och datorer) är oerhört skadligt för hudceller och, bortsett från naturligt åldrande, leder den till för tidigt åldrad hud.

Luftföroreningar  i form av mikroskopiska partiklar från brasor, kraftverk, byggnadsplatser och motorer frigörs i atmosfären varje sekund. Dessa små kemiska partiklar skapar en osynlig, men giftig hinna på hudytan. Pga. dess mikroskopiska storlek kan de enkelt penetrera ner i hudens porer och därefter vidare ner till hudens djupare lager för att till sist nå cellkärnan. Där kan de skapa en kaskad av intracellulär skada. Det skapar även ett fenomen som kallas för replikativ senescens, processen då cellen åldras och ej längre kan återskapas. Denna process är naturlig, men kan sättas igång för tidigt av effekterna från UV-strålning och kemiska föroreningar.
Hudcellen är en av de celler i kroppen som delas i högst frekvens; när DNA skadas utsätts den för replikativ senescens, vilket innebär att de ej längre kan dela eller reparera sig. Effekten av denna process leder till intracellulär inflammation och uttorkning av hudceller och omgivande strukturer. Detta leder till att collagen bryts ner och skadar hudens lipida lager. Hudbarriärens funktion försämras vilket leder till förlorad elasticitet, spänst och volym i huden.

Jag har fått informationen från Nimues experter. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Hej!

    Tack för den fantastiska informationen♥️

    Linda 2017-10-17 13:32:27
    Svara

senaste från Mode

Susanne Barnekows webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!