SUPERINTRESSANT INFORMATION

Varning för mycket text nu haha. Igår var jag på en väldigt intressant pressfrukost som märket Nimue hade på Elite Plaza Hotell. Det var mycket ny forskning som presenterades och jag tänkte dra upp några intressanta punkter här i bloggen. Det var Dr Juanita Kilian som presenterade och hon står bakom utveckling och produktion av alla Nimues produkter.

Back to basics – hon talade mycket om att vi hela tiden vill lösa problem med vår hud med att det i grund och botten handlar om vår hudhälsa – om huden är hälsosam skulle vi inte behöva lösa en massa olika problem.

Tecken på en ohälsosam hud:
* grov hud
* små brustna blodkärl
* pigmentfläckar
* linjer och rynkor 
* Torrhet och/eller oljig hud

En hälsosam hud har en stark hudbarriär som är ett naturligt skydd mot yttre skadande faktorer – medan en skadad hud släpper in dem. Och det är så klart inte lätt att hålla huden hälsosam med alla yttre och inre påfrestningar som den får utstå.

En ny skadlig faktor som det kommer talas mycket om framöver är det ljus som kommer från våra telefoner, läsplattor och datorer. Det är ett ljus som till och med tränger djupare ner i huden än UV ljus. Tänk när vi ligger i sägen på kvällen och inte har något som skyddar mot det?

Det här visste vi kanske redan men huden reagerar hela tiden på hur vi lever och mår, det är ju vårt största organ – om vi till exempel sovit för lite, stressat eller ätit dålig så tolkar huden det som en skada och regerar med inflammation.

Här kommer något som Dr Juanita talade om som är lite läskigt – nämligen om hur människans stigande fixering vid hygien har bidragit till att de naturliga bakterier(mikrofloran) som ska leva på vår hud och motverka inflammation helt försvunnit. Vanliga hudproblem som acne, rosacea, eksem är ett sent tillskott i våra hälsolexikon och ökade explosionsartat för ungefär 15 år sedan. Tydligen har man hittat en Indiansk stam där det inte finns några hudproblem – skillnaden på deras hud och ”vår” hud var just bakterierna som lever där. Vi kan än så länge inte återskapa dessa bakterier utan det är något som förs vidare från mamman till barnet.

Svårigheten ligger i att ta fram ett sätt som kan återföra den förlorade mikrofloran – du kan ju tillföra pre- och probiotika till tarmarna men probiotika är än så länge inte bra att sätta direkt på huden. Jag är så spänd på att se mer inom det här ämnet och vilka nya lösningar och produkter som kommer ploppa upp.

Har jag förlorat er haha?

En sista sak som hon talade om är att Collagen 1, vår starkaste hudprotein(byggsten), som bryts ner i takt med att vi blir äldre. Man ser nu att någonting man tidigare trott var bra och är en del av hudens naturliga återfuktning, karbamid, med åldern omvandlas och istället bryter ner vår viktigaste protein Collagen 1. Dr Juanitas råd var bland annat att man ska undvika glukos och rengöringar som innehåller sulfater(exakt varför vet jag inte). Återkommer med mer info om detta!

Ja, det här kanske var lite rörigt men jag tycker ändå att det var väldigt intressant och det ska framför allt bli spännande att följa utvecklingen – när/om man hittar nya sätt som kan underlätta och hjälpa. Jag hoppas också att jag uppfattat allt korrekt, då presentationen var på engelska.

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Så spännande!

  Josefine 2017-09-22 09:15:35 http://www.bluedent.se/
  Svara
 • Hej
  Väldigt intressant ang glykos då det är så inne med syror nu och AHA är ju glykossyra. Vill gärna veta mer om det.
  Kram

  Sanna 2017-09-22 09:13:29
  Svara
  • Svar på Sannas kommentar.

   Hon måste mena i maten AHA är glykolsyra och glykos är socker 🙂

   Sanna 2017-09-22 09:37:45
   Svara
   • Svar på Sannas kommentar.

    Hej Sanna – ja precis. Jag var inte tillräckligt tydlig med var glukosen var skadlig:) Har skrivit ett nytt inlägg idag där jag förtydligat några punkter:) Stor kram S

    Susanne Barnekow 2017-09-25 10:32:12
    Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!