EN LITEN HUDVÅRDSGUIDE


Nu är ju Metro Mode Magazine ute och där är jag med på ett uppslag med en komprimerad hudvårdsguide! Det var mycket information som inte fick plats så jag tänkte att jag skulle dela den på bloggen istället. Bra va!?:) För det är rätt klurigt kring hur man ska tänka kring hudvård – den stunden man tror man har koll, dyker det upp en ny produkt, mirakelingrediens eller banbrytande forskningsrapport, vilket minst sagt kan röra till det när man försöker skapa en komplett och effektiv hudvårdsrutin. Jag gjorde ju en guide om vilka produkter jag tycker borde ingå i en basrutin och här kommer lite fler guidelines om vad som kan vara bra att tänka på i jakten på det ultimata badrumsskåpet. 

RENSA BADRUMSSKÅPET
Rensa bort de produkter som inte förtjänar en plats i ditt badrumsskåp – börja med dem som passerat sitt bäst-före-datum. Du ska alltid kunna hitta en märkning med hur lång hållbarhet produkten har – det är ofta en bild på en burk med en siffra i sig, vilken motsvarar antalet månader produkten håller sig verksam från första gången du öppnat den.
Förpackningen är en annan sak att ha i åtanke – en produkt som är vakuumförpackad håller sig i regel längre medan en burk, som utsätts både för syre och eventuellt även bakterier varenda gång du använder den, inte har lika lång hållbarhet.
När det kommer till farliga ingredienser så finns det inom EU strikta regelverk som ska säkerställa att våra hudvårdsprodukter är säkra att använda. Däremot kan man ju ha personliga preferenser eller känslighet för särskilda ingredienser, så som vissa alkoholer, parfym eller till och med naturliga oljor. Rensa ut de produkter som inte fungerat för dig och din hud och ge istället till en kompis som det funkar bättre för!

SHOPPA HUDVÅRD
Det är lätt att falla för marknadsföring men försök att komma ihåg vad du har för förutsättningar innan du trycker på köpknappen, det är nämligen aningen klurigt att returnera en använd hudvårdsprodukt. Ta reda på vilken hudtyp du har genom att besöka ett proffs som gör en ordentlig analys av din hud! Här kan du även få specifika produkttips som arbetar på de förbättringar du vill åstadkomma. När du i framtiden utsätts för olika typer av marknadsföring kan du enklare göra en utvärdering om du tror att det kan vara något för din hud – verkar personen som tipsar ha liknande hudtyp som jag? Behöver eller skulle min hud verkligen må bra av den här produkten? Glöm inte att du kan be om tester innan du gör ett inköp så att du kan du känna på produkten innan du köper. 

 

VILKA INGREDIENSER SKA MAN TITTA EFTER?
Den här punkten är riktigt svår för en hudnörd att hålla kort men jag ska göra mitt bästa! Det finns vissa ingredienser som har mer forskning bakom sig än andra och här kommer ett gäng som jag tycker att alla borde ha koll på!

 Retinol(A-vitamin) – kraftfull ingrediens som stimulerar och reparerar hudens elastin- och kollagenproduktion samt ökar cellförnyelsen. Den fungerar även jättebra mot acne då den reglerar talgproduktionen. Retinol är även en kraftfull antioxidant!

Niacinamide – stärker hudens elasticitet och bidrar därmed till mindre porer. Verkar även uppljusande, minskar fina linjer samt reducerar acne då den har en antiinflammatorisk effekt.

Antioxidanter; fungerar genom att skydda nedbrytningen av hudens celler och bromsar därmed hudens åldrande. Här finns en mängd olika varianter men jag nämner några av de vanligaste!
C-vitamin– förbättrar kollagenet i huden vilket ger en fastare hud och reducerar rynkor. Ger även lyster och en jämnare hudton.
E-vitamin– stärker hudens fuktbarriär.
Resveratrol – kraftfull antioxidant från växtriket.

Peptider; är cellkommunicerande ämnen som kan jobba på många olika sätt beroende på vilken typ som används. Dom kan till exempel öka hudens fasthet, förbättra fuktbalansen, jämna ut hudtonen, lugna eller släta ut rynkor.

Hyaluronsyra – är en fuktgivande ingrediens som har en fuktbindande förmåga i huden. Den fyller även ut, verkar läkande och dämpar inflammation. Hyaluronsyran är en sockermolekyl som finns naturligt i huden men avtar med åldern.

Ceramider – är naturliga byggstenar i huden. I hudvård verkar dem genom att stärka hudbarriären, förbättra fuktnivån samt ge en jämnare och fastare hud med mindre irritationer.

HÅLLBARHET
Det finns olika perspektiv på hållbarhet när det kommer till skönhetsprodukter. Ett sätt är att enbart eller delvis välja att använda sig av varumärken med ekologiskt, närproducerade och/eller hållbart framställda produkter men du kan även titta på hur du väljer att konsumera – behöver jag verkligen tre olika serum när det finns en produkt som gör samma jobb eller kan jag kanske använde lite mindre av produkten så den räcker längre? Även förpackningstyp är en aspekt att ha i åtanke – finns det kanske refill att köpa till eller motsvarande produkt där förpackningen är tillverkade i mer hållbara material? Idag är det långt ifrån svårt att hitta bra, hållbara varumärken när det kommer till hudvård och skönhet, vare sig du väljer ekologiskt eller inte. Tänk bara igenom vilken filosofi du väljer att konsumera efter och var noga med att läsa igenom miljöpolicyn på respektive varumärkes hemsida. Det är skoj med skönhet och idag finns det egentligen ingen anledning att inte göra hållbara val – det finns mängder av bra och effektiva alternativ för alla hudtyper och samveten!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Jättebra och inspirerande inlägg!:) Kramar vackra du!<3

    Hannah 2019-04-06 23:42:00
    Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!