Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

UPPFÖLJNING; PFAS

Ja hörrni, det är inte lätt att bli matad med så olika information från enligt mig likvärdigt pålitliga källor. Återigen var det en av mina följare(tack snälla du!!) som upplyste mig om att KoHF har en helt annan syn på det här med PFAS ämnen i kosmetiska produkter – jag läste en artikel på deras hemsida, här(klick!), och har även haft mailkontakt med en av personerna som driver det, Peter Jansson.

Ni kan se min och Peters konversation nedan. Jag har verkligen förtroende för honom men känner mig ändå osäker på vilket ben jag ska stå på. Lite på båda kanske, det är oftast där sanningen landar.

Så ska jag fortsätta använda min älskade produkt med PFAS ämne i eller ska jag sluta? Om jag ska tro på Peter så kan jag absolut göra det men om jag ska tro på det Naturskyddsverket och många andra så borde jag kanske sluta. Jag ska fortsätta läsa på inom det här ämnet innan jag bestämmer mig helt.

Hur ska man som konsument ställa sig till PFAS-ämen i kosmetiska produkter?

Som alltid när det gäller kosmetiska produkter så SKA de vara dokumenterat säkra vid normal användning. Det är lagkrav.

Detta innebär att du inte ska behöva utsätta dig för en risk av att använda produkterna.
Av den anledningen så kan man inte säga att det för en konsument skulle innebära risk att använda den produkt man köpt. Det ska som sagt gälla alla produkter men för konsumenten kan det kanske kännas tryggare om den är av ett känt varumärke.

Det är kanske en annan sak om man är återförsäljare. Opinion, egna policies etc kan göra att denne väljer att inte sälja produkterna trots att de lever upp till lagkrav. (Givetvis kan ju leverantören också fatta ett sådant beslut).

Slutsats: risken för den enskilde konsumenten är (troligen) obefintlig, men marknadsmässiga beslut kan göra att återförsäljaren väljer att inte sälja

Jag var inte helt nöjd med svaret så ställde en följdfråga; Så påståendet om att PFAS ämnena som (ännu) inte är förbjudna skulle kunna skada människa, djur och natur är alltså falskt? 

Säkerhet är INTE lika med aldrig någonsin kunna vara farliga utan just säkra vid normal användning.
Säkerhetsmarginalerna är mycket höga för konsumentprodukter så som kosmetik, och givetvis kan nya forskningsdata ge nya underlag.

Det finns inga konsumentprodukter om vilka man kan säga ”de är och kommer alltid att vara totalt ofarliga”. 
Det finns generella (ej specifikt kosmetik) preliminära gränsvärden för Pfas-ämnen och bara företagen själva eller oberoende analyser kan säga om dessa överskrids för aktuell produkt.

Ja, vilka slutsatser drar ni av det här, vad kommer ni göra för val i framtiden?

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
1kommentarer
  • Vad kul att du forskat vidare i detta! 🙂 intressant att läsa.
    svårt att veta vad man ska tänka om detta. Man kanske får göra val om enskild produkt hur högt upp på listan ämnet är. Håroljan hade ingrediensen ganska långt ned har ja för mig medans biologuiqe recherche serum fluide vip hade som nummer 2 vilket man då har i ansiktet. Man undrar ju vad dom tänker ang det när de ändå ska vara lite lyx märke.

    Johanna 2018-08-02 15:46:35
    Svara

senaste från Mode

Susanne Barnekows webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!