Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

SVAR PÅ FRÅGESTUND DEL 2

Hej på er! Äntligen kommer del2 på frågestunden gällande behandlingar. Det är alltså läkare Pyra Haglund från Stureplanskliniken som besvarat frågorna så ni kan känna er trygga med att ni får riktiga proffssvar:)

Läkare Pyra Haglund. 

Hej, jag har akneärr eller hudutslagsärr på kinderna .. bästa behandlingen för en jämnare hud?:)
Hej My! Man måste först titta på dina ärr för att föreslå rätt behandling. Finns det förtjockningar, fördjupningar, rodnader eller pigment i ärren? Är det måttliga eller kraftiga ärr? Mildare ärr i huden kan bli väldigt fina med dermapenbehandling medan kraftiga ärr kan behöva fraktionerad koldioxidlaser, en dyrare och jobbigare behandling men som också kan ge kraftfullare resultat. Pigment och rodnader kan behöva speciell behandling.

 

Hej! Jag har känslig hud och väldigt yttorr, har märkt att jag fått lite ytliga kärl på kinderna.. aahh!! Tror jag behöver mer fukt och funderar på Dermapen eller Infusion – vad skulle vara det bästa att börja med?
Hej Rebecka! Om man har väldigt känslig hy så är vi faktiskt lite försiktiga med Dermapen, särskilt om du också har fått ytliga kärl, de kan i värsta fall bli fler av microneedling. Infusion däremot går bra, och framförallt skall du smörja, smörja, smörja. Din hud behöver säkerligen både tillskott av fukt (t ex Hyal ceutic från Dermaceutic eller Repair ream från Eneomey) och fetter (t ex K ceutic). En försiktig dos av aha-syra i din nattkräm kan också hjälpa till att binda fukt i huden.

 

Vad är det för skillnad på dermapen och microneedling? Vad är riskerna med dessa behandlingar?
Hej Alice! Dermapen är ett registrerat varumärke på en av de bästa pennorna för microneedling. Det finns ett par andra bra märken också och en lång rad billiga kopior. Det är viktigt att din behandlare köper originalnålar till behandlingen, det är sterila engångsnålar och de skall vara av bra stål och vassa så att man inte skadar huden. På Stureplanskliniken arbetar vi med Dermapen och en tysk penna, Amiea-Med, och köper alltid originalnålar.
En risk med microneedling är att man går för djupt och behandlar för hårt; det kan i värsta fall ge ärr eller pigmentreaktioner. Vi har också sett att vissa personer får kärlbristningar om man gör microneedling.

 

Jag har förstorade porer i princip i hela ansiktet, speciellt kinderna och pannan. vad för behandling bör jag göra? Och har du något bra sminktips för att dölja dessa?
Hej Elsa! Man kan aldrig ta bort porer, bara minska dem i storlek, de är ju utförsgångar för talgkörtlar i huden. Bäst är aha-syror, både i hudvårdsprodukter hemma t.ex från Dermaceutic eller Eneomey, och kemisk peeling på klinik eller salong. När det gäller smink så använd inte för ”torr” foundation med puder i, då framträder porerna mer, utan välj en lite fetare make-up eller försiktigt med ett mineralpuder.

Jag undrar vad skillnaden är mellan skinboosters och dermapen med skinbooster?
Är 36 år och min hud har börjat förändra sig mycket sista tiden, större porer, fina linjer, trött hy. Bor i Paris så mycket luftföroreningar här med. Vad skulle kunna vara en bra plan för min hud de närmsta månaderna framöver?
Hej Hanna! Skinboosters är de tunnaste av hyaluronsyraprodukterna från Restylane, de heter Vital respektive Vital Light. Traditionellt har vi injicerat dem med en tunn nål och spruta eller med en kanyl. Men de sista 1-2 åren har det blivit allt mer populärt att arbeta in Skinboostern med en microneedlingpenna istället. Det finns många fördelar med det: mindre obehag vid behandlingen, skinboostern blir väldigt jämnt fördelad, kan läggas ytligare, och man riskerar inte ”vita lakan-looken” som vi har sett om man gör för mycket Skinbooster på traditionellt sätt.

För dig som bor i Paris med de luftföroreningar man har i en storstad så är microneedling med Skinbooster, gärna i en kur med flera behandlingar, en bra grund för att pigga upp huden. Och i din rutin hemma är en bra rengöring viktigt. I Frankrike kan du köpa både Advanced cleanser (Dermaceutic) och Purify Cleanser (Eneomey) på apotek. Dag- och nattkräm varje dag förstås, och gärna en luftfuktare hemma.

 

Vilka behandlingar fungerar för att få ett litet lyft i ansiktet när man är ung?  Alla behandlingar funkar ju inte på en ung hy då den är starkare. Alltså typ lyfta från nasobiala och upp mot örat. Och hålögdhet under ögat, vad kan man göra då? Finns mycket komplikationer med teartrough.
Hej Isa! Först och främst så är det ganska sällsynt att man behöver ett lyft när man är ung. Vår roll i branschen är kanske att ibland säga när vi inte tycker att behandling behövs. Det som är viktigt är bra hudvård, inte sola för mycket (brun utan sol går bra!) och helst avstå från rökning. Då är risken mindre att du behöver ett lyft när du blir äldre.

Vad som kan ge intrycket av ett litet lyft är att behandla huden så att den blir glansig och slät. Det gör man med t ex en mild kemisk peeling eller med Power Peeler behandling, där man slipar huden försiktigt med vacuum och ett korundumpulver.

Det är riktigt att vi är lite försiktiga med filler i tear trough, man skall absolut inte överbehandla där. Om man har en stor fördjupning i tear trough är ändå filler eller minitrådlyft ett alternativ. Om man är väldigt stark i nedre ögonlocket (t ex när man skrattar) så kan man slappna av muskeln med en minimal dos av ett muskelavslappande läkemedel.

För vilken typ av acneärr gör man vilka behandlingar? alltså atrofiska, box car, ice pick scars?
hört att det går att rekonstruera ärrvävnad med fillernålen, alltså att man samtidigt som man fyller ett nedsänkt ärr med Restylane typ, så drar man upp den gamla ärrvävnaden så det blir slätt? Hur funkar det? Och Dermapen, Dermaroller eller fraxel för nedsänkta akneärr efter cystisk acne? Funkar såna här hemmarollers som Swiss Clinic och Banish säljer?
Hej Amanda! Rent allmänt så behövs det kraftfulla behandlingar för att få bukt med acneärr. Dermapen, hemmarollers och microdermabrasio kan ge viss förbättring av de allra mildaste ärren. Annars behövs fraktionerad CO2, koldioxidlaser. Den ger förbättring på både atrofiska och hypertrofiska acneärr. Observera att man ALDRIG kan ta bort ärr, bara förbättra dem. Om någon säger att de kan ta bort dina ärr helt så tro inte på dem.

De svåraste ärren att behandla är ice pick scars (smala mycket djupa ärr, ser ut som om man har stuckit en synål in i huden) och Box scars (ser ut som om man har stansat ut en grop ur huden 1-2 mm stor och någon mm djup). Båda bör behandlas av läkare. Jag har lyckats förbättra en del ice pick scars med en etsningsmetod som beskrivits i en vetenskaplig tidskrift. Box scars får man försiktigt stansa loss och lyfta på kirurgisk väg. Jag tycker inte det räcker att försöka subcidera (”skära loss”) med fillernålen, det fungerar bara på mildare ärr.

 

Jag är intresserad av att jämna till mina akneärr som jag har på min rygg. Området är inte jättestort, men brukar man kunna behandla ryggen med Dermapen? Och hur bra funkar det på ärr? Jag skulle säga att det är ärr som är pigmenterade och inte gropar.
Hej S! Pigmenteringar på ryggen behandlar man snabbt och enkelt med IPL, intensivt pulserat ljus. En klassisk behandling som vi vet fungerar. Däremot tar den inte bort kraftiga ärr; de är ofta lite svårbehandlade på ryggen där vi har tjock hud, men Dermapen kan vara värt att pröva.

Vilken är den mest effektiva behandlingen för att reducera acneärr? Jag har några djupa ärr som jag lyckats i princip helt bleka med hudvård men finns det något som hjälper mot fördjupningarna? Vilken behandling tar bäst, microneedling eller fraxel? Eller är det fillers som gäller?
Hej Sandra! Acneärr kan se ut på så många olika sätt, så man skulle behöva se dig för att ge perfekta råd. Men om det är fördjupningar som är det största problemet så får vi väldigt fina resultat med en vanlig fillerbehandling där man ”fyller upp” groparna så att det blir jämnt och fint. Behandlingen håller oftast mer än ett år, och efter 2 eller 3 behandlingar får man ofta ett bestående resultat just på ärr.

 

Skulle vilja få glow, jämn och återfuktad hud. Är ljus, ej synbara fräknar då de flutit ihop. Hudfärgat knotter i pannan, finnar ibland vid tinning, haka och ögonbryn. Ej glansig någonstans, stora porer näsa och haka. Normala kinder kanske något skrovliga-typ ojämn textur. Ytorr på nasobiala och pannan innan jag började med Maria Åkerberg, alltså bättre nu. Känner mig sliten om jag ej har smink runt ögonen. Lite ojämn i hudfärgen, kanske röd men inte så att andra lägger märke till det och inte blossröd som om man gått i värdens strängaste kyla, utan lite mer här o var.Så vilken behandling skulle passa mig och produkter?
Hej Isabella! Det låter som om du skulle prova Juvederm Volite, en av våra senaste hyaluronsyrafillers som är designad just för att ge glow och bättre hudkvalitet. Man injicerar Volite med små små stick, men eftersom den innehåller lokalbedövning så brukar det inte kännas särskilt mycket. Oftast räcker en behandling för att ge synligt resultat.

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Tusen tack för dessa svar! Ha gärna fler frågestunder med Pyra 🙂

    Amanda 2018-03-07 13:59:20
    Svara

senaste från Mode

Susanne Barnekows webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!