Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

HOW TO: SKINCARE

Jag får ofta frågan om tips på hur man får en fin hud. Det är en väldigt komplex fråga att svara på, där svaret också måste anpassas till den som ställer frågan. Men det finns så klart vissa saker som jag tänkte belysa – om ni har några frågor så är det bara att mata på:)

ANPASSA PRODUKTERNA
Det är lätt att anta att man har en annorlunda hudtyp än vad vad faktiskt har. Så mitt första tips är att besöka en hudvårdsterapeut eller hudläkare som får bedöma just din hudtyp och dess behov. Ett exempel på hur man kan felbehandla en hud är att man kanske vill torka ut en fet och oren hy(det gjorde jag själv länge) – det är inte bra! Det kan leda till att huden istället producerar mer sebum vilket leder till fler orenheter och finnar.

RENGÖRING
Rengör alltid huden innan du går och lägger dig! Det samlas smuts och föroreningar under dagen som inte bara kan leda till orenheter utan även påskynda hudens åldrande. Det är även det förberedande steget för att din efterföljande hudvård ska absorberas ordentligt. Jag använder en skonsam rengöring i duschen och avslutar med ett micellärt vatten på bomullstuss efterråt – man blir förvånad över hur mycket smuts som kan vara kvar även fast man tvättat!

DAG & NATTKRÄM
När det kommer till dagkräm så tycker jag att man ska försöka hitta en bra produkt som även innehåller solskydd så att du skipper addera ett extra steg i hudvårdsrutinen. Men det är bra att addera en nattkräm eller olja som vårdar din hud när du sover. Jag har en blandhy som gör att jag inte kan ha fetare krämer eller oljor under dagen, vilket gör att jag passar på att använda det nattetid.

SERUM
Ett serum består av mindre molekyler som går djupare ner i huden än en kräm och tillför det där lilla extra som din hud behöver.

EXFOLIERING
En skonsam exfoliering några gånger i veckan är ett måste. Det tar bort hudrester som kan klogga igen och förstora porerna och det gör också att dina hudvårdsprodukter blir mer effektiva, då de lättare går in i huden. Jag rekommenderar en enzymbaserad peeling utan korn – det är mer skonsamt och river inte upp huden.

SOLSKYDD
Använd alltid solskydd, även under vinterhalvåret. Solen är nämligen den största boven till att huden åldras och bryts ner. Se till att använda det som sista steg i din hudvårdsrutin då det lägger sig som ett skyddande lager på huden och gör att efterföljande produkter inte kan tränga ner ordentligt.

 
RETINOL
Retinol är A-vitamin i form av extremt små molekyler som når ända ner i det undre hudlagret och det finns många olika varianter av den. Det är en av få ingredienser som faktiskt har en bevisad och erkänd effekt på huden och fungerar bland annat genom att boosta elastin och kollagen och stimulera cellernas omsättning så att nya hudceller snabbare kommer upp i överhuden, vilket minskar och förhindrar rynkor och jämnar ut hudtonen. Det är även bra mot acnebenägen hud! Retinol behöver egentligen ett eget inlägg men lita på mig – det är fantastiskt!

BOOSTA
Vi som lever i Sverige med långa perioder av kyla behöver verkligen boosta huden med jämna mellanrum! Investera i ett par olika ansiktsmasker som är anpassade för din hudtyp – kanske en som är djuprengörande och en nattmask som reparerar och återfuktar – och använd dem när du känner att din hud behöver lite exra kärlek. Jag använder i regel ansiktsmask 2-3ggr i veckan.

INSIDAN
Det här är kanske det tråkigaste och jobbigaste tipset haha. Men en välmående hud kommer verkligen inifrån. Om insidan mår bra lyser det igenom, försök hitta en fungerande balans mellan stress, träning, kost och vila. Man ska inte glömma att många hudproblem rotar sig i att våra magar fungerar dåligt, så se till att vara snäll mot den och lyssna på din kropp. img_2464-kopia

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Glömde även fråga, vad är din åsikt kring dermarollers?
  Tack!

  Julia 2017-05-18 10:02:35
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Hej igen! Det har ju tydligen visat sig ha fina effekter på huden men personligen föredrar jag att göra salongsbehandlingar någon gång ibland istället och däremellan låta huden vila och bygga upp sig, istället för att stressa den dagligen på hemmaplan. Det är ändå en invasiv behandling som jag tycker att man bör lämna åt proffsen:) Kram S

   Susanne Barnekow 2017-05-18 10:17:00
   Svara
 • Tack fär användbara tips. Jag undrar om det är viktigt att man använder hela serier på produkter, jag gör nämligen aldrig det utan har olika märken på typ allt :/

  Julia 2017-05-18 09:58:49
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Hej Julia! Tack söta för din kommentar:) Nej det tycker jag inte – jag använder också olika märken. Man hittar ju sina favoriter och det är inga problem att blanda. Det enda man kan behöva tänka på är att det inte är så att någon av produkterna blir kontraproduktiva. Kram S

   Susanne Barnekow 2017-05-18 10:11:57
   Svara
 • Hej!
  Hur gör du med retinol på sommaren? Pausar du med det då eller kör du på som vanligt?

  P 2017-05-04 15:14:49
  Svara
  • Svar på Ps kommentar.

   Hej Pauline! Jag har byggt upp en bra toleransnivå så jag kör på sommaren också. Men VIKTIGT att man använder ett bra solskydd! Medik8 har en produkt(som tyvärr är ganska dyr) som är stabil och ger en nästan obefintlig irritation. Den är kalas att använd även under sommaren och i solen. Du kan läsa mer om den här: http://susannebarnekow.metromode.se/2017/02/06/r-retinoate-review/ . Sen är en bra idé att endast använda det nattetid, jag tycker man ska känna efter huden mår och anpassa användningen därefter. Ha en underbar helg! Kram S

   Susanne Barnekow 2017-05-05 10:46:46
   Svara
 • Jag har också blandhy. Har du några bra tips på solskydd? Gärna inte jättedyr 🙂

  B 2017-03-19 23:16:46
  Svara
  • Svar på Bs kommentar.

   Självklart!Jag älskar den här från Paulas Chocie https://skincity.se/sv/resist-super-light-daily-wrinkle-defense-spf-30
   Den går snabbt in i huden och jag tycker att den balanserar huden under dagen och förbereder huden för makeup på ett väldigt bra sätt. Det är den jag alltid använder! Hoppas du också gillar den:) Kram S

   Susanne Barnekow 2017-03-21 10:24:34
   Svara
 • Där fick man lära sig en hel del. Tack för bra tips!

  Pia Widlund 2017-03-17 14:59:06 http://www.piaw.se
  Svara

senaste från Mode

Susanne Barnekows webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!