Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

MAKEUP 101

Jag fick en önskan från en läsare för ett tag sedan om att jag skulle göra ett inlägg om vad man borde införskaffa för basprodukter när det kommer till makeup. När jag tänkt på hur jag ska sätta ihop det här inlägget har det varit lite klurigt då alla har olika preferenser och områden man lägger fokus på och det är lätt att man slänger med en väldans massa produkter. Men jag har gjort mitt allra bästa! 🙂


Foundation/Concealer

Beroende på hur mycket du vill täcka och vilket resultat du vill uppnå så är en produkt för att skapa en fin bas grundläggande. Här finns det så mycket att välja mellan och man måste prova sig fram till vad som fungerar bäst för sin egen hud. Jag använder ju både flytande foundation och mineralpudervarianter beroende på vilken täckning jag vill ha och hur min hud känns i stunden. Om du har en täckande foundation så behövs ibland inte en concealer eller vice versa och idag finns även produkter som är en mix av båda.


Primer?
Personligen tycker jag att en primer för huden är överflödig – här tycker jag att hudvårdsprodukterna kan lägga grunden och jag undviker gärna att addera ännu ett lager med produkt. Dock är en primer för ögonlocken något som jag tycker är ett måste! Det får din ögonskugga att poppa och sitta på plats hela dagen.


Highlighter
En highlighter är egentligen inget måste om man vill ha glow men det är ett jäkligt effektivt och snabbt sätt att få ansiktets konturer att poppa! Det finns ju i otroligt många olika utföranden som puder, creme-to-powder, cremer och lotions. Personligen föredrar jag en fin pudervariant som M.A.Cs på bilden ovan.


Blush/rouge/bronzer
Det kan kännas lite blekt att inte sätta någon färg på kinderna – jag adderar alltid ett subtilt blush. Jag använder faktist inte bronzer så ofta men det är en bra produkt för att markera kindben eller för att fuska fram en solkysst hud. Någon produkt som adderar färg och liv till din bas borde ingå i din necessär. Även här finns det i en mängd olika konsistenser och utföranden.


Ögonskugga

En ögonskugga är enligt mig en must-have i makeupväskan. Gå gärna på en mindre palett så kan du välja och vraka mellan olika finish och färger, så slipper du växla mellan olika produkter om du ska gå från en dags- till kvällsmakeup.


Brynpenna/brynskugga/bryngel
Om du redan har fylliga bryn kanske det räcker med att addera en transparent eller färgad bryngel. Annars kanske du vill kombinera med en produkt som även fyller ut och markerar brynen med färg. Det finns oroligt många utföranden att välja mellan, så som pennor, puder och pomada. Jag föredrar en penna med en smal spets så man både kan markera och skapa fuskstrån.


Läppstift/läppenna
Om du gillar att markera läpparna är ett läppstift något du bör ha med i din basgarderob – här är även en matchande läppenna bra att ha då det inte bara skapar vassa kanter utan även kan avhjälpa problemet med att läppstiftet ”blöder” utanför läppen. Min personliga favvis är ju en så kallad lip-stain som nästan blir som en tatuering på läppen och ger en subtil färg som sitter i timmar.


Setting-powder/setting-mist
Beroende på vilken finish man vill ha på sin bas, dvs matt, halvmatt eller glowig så kan man toppa sin makeup med en avslutande setting-produkt. Det finns allt från lystergivande och nedmattande puder som ger en utslätande effekt till flytande varianter som har samma verkan. När man använder mineralfoundations i puderform skulle jag föreslå att man använder en settingspray att avsluta med då det verkligen får basen att bli ett med huden.


Mascara
En mascara är enligt mig ett måste – det är ett effektivt sätt att rama in och få ögonen att poppa!Eyeliner
Precis som med mascaran så är en eyeliner ett effektivt redskap när man vill markera ögonen. Här kan man använda både flytande varianter men även i traditionell pennform. En penna kan man både använda i vattenlinjen men även för att skapa en liner i ögats utkant medan en flytande variant enbart går att använda i utkanten.

______________________________

Ja hörrni – det var nog det hela. Nu kan man ju både skala ner den här listan och bygga på den i alla oändlighet. Men det här är ändå ett gäng produkter som tillsammans skapar en bra basgarderob för makeup. Som vanligt är det bara att ställa frågor om ni undrar över något!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Hej! Varifrån kommer rouget som du visar på bilden??

  Sandra 2019-04-01 21:33:12
  Svara
 • Snällaaa kan du inte skriva ett inlägg om hur man typ får snyggare ben:) jag är bara 30 och har sprider veins jätte synliga ådror bakom knäna knä vecket heter det kanske och sen ärr på knäna sen jag var liten och väldigt ljus annars

  Har du tips ställen att gå på osv?

  Nina 2019-04-01 14:56:02
  Svara
  • Svar på Ninas kommentar.

   Hej Nina, det är som att du läst mina tankar! Låg och tänkte på att jag skulle skriva om det idag – det börjar ju bli dags nu när våren och sommaren kommer och det är lätt att glömma bort under vintern när man alltid gömmer sig under varma kläder. Håll utkik för mer info om kärl! 🙂 Stor kram S

   Susanne Barnekow 2019-04-02 10:35:13
   Svara
 • Hur gick det med din profhilo behandling blev det bra resultat+

  Mvh

  åsa

  åsa 2019-04-01 10:17:07
  Svara
  • Svar på åsas kommentar.

   Hej Åsa,
   Jag tycker det blev otroligt fint! Du kan läsa allt om profhilo här: https://susannebarnekow.metromode.se/2018/12/13/en-liten-julklapp/

   Kram S

   Susanne Barnekow 2019-04-01 11:34:58
   Svara
 • Hej! Snälla kan du inte göra en uppföljning och komma med förslag på dina bösta produkter inom varje kategori? Kan vara för olika hudtyper, om man vill ha en naturlig look vs ett mer festlig tillfälle? Hade varit kul eftersom du testat så mycket och kan ge bra förslag!

  Maria 2019-03-31 08:44:26
  Svara
 • Hej. Vet ej om du redan gjort det men kan du inte skriva om dina absoluta favorit produkter i smink/bas väg. Dom där produkterna, paletterna som du alltid går tillbaks till!

  Jessie 2019-03-30 07:59:24
  Svara

senaste från Mode

Susanne Barnekows webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!