ALLT DU BEHÖVER VETA OM SKÖNHET OCH GRAVIDITET


Foto: Ignacio-Campo

Mina bästa! Nu har jag frågat ut en läkare gällande hur man bör tänka kring skönhet under graviditet och amning – allt från hudvård till behandlingar. Det är Susanne Saarinen som varit supersnäll och tagit sig tid att besvara – hon är Leg.läkare och specialist i allmänmedicin och jobbar med estetiska behandlingar sedan 10 år tillbaka. Susanne är även certifierad via Estetiska injektionsrådet och REBS och är även mamma till 3 tonårskillar, vilket innebär att hon vet vad det innebär att genomgå en graviditet.

Here you go!

Hur bör hudvården förändras under en graviditet? Är det något som kan vara farligt för fostret?
En del kvinnor upplever att deras hud blir känsligare under graviditet medan andra tycker att huden förbättras. Man behöver egentligen inte ändra så mycket vad gäller hudvården när man är gravid men om man har besvärlig akne och behandlas med antibiotika i form av tetracykliner oralt så ska man sluta med det innan man blir gravid, detsamma gäller tretinoin/isotretinoin(Roaccutan) som kan ge fosterskador.

Ska man försöka skala av så mycket som möjligt eller fokusera på något speciellt?
Det är individuellt och varierar från kvinna till kvinna, har man en fungerande hudvårdsrutin så kan man fortsätta med den. Givetvis får man anpassa sin hudvård utifrån hudens behov, ungefär som när man anpassar efter klimat och årstider.  

Eftersom man bör undvika sol pga. risk för hyperpigmentering, är det ok att använda en BUS produkt eller kan dom innehålla skadliga kemikalier?
BUS kan användas under graviditet men man brukar rekommendera att använda det på delar av kroppen som ansikte, dekolletage men inte över HELA kroppen. Sen är det inte farligt att sola, gravida kvinnor behöver som alla andra boosta D-vitamin från solens strålar, använd dock hög solskyddsfaktor och gärna solhatt för att skydda ansiktet för det är främst där pigmenteringar uppstår. Melasma är hormonellt betingad hyperpigmentering som ofta debuterar eller förvärras under graviditet. Att skydda sig mot UV strålning under graviditeten är främst för den blivande mammans skull, det finns inte något som talar för att solning under graviditet är skadligt för fostret.

Hur är riktlinjerna när det kommer till behandlingar? Vilka behandlingar får man utföra och kan man göra något utöver en klassisk ansiktsbehandling? Kemiska peelings, lätt microneedling etc?
Klassisk ansiktsbehandling kan man göra under graviditet, även lättare kemiska peels är ok. Jag avråder ALLTID gravida att göra microneedling eller liknande estetiska behandlingar. Det finns inga studier eller data på att det skulle kunna vara farligt men vem är beredd att chansa…..

Skiljer sig riktlinjerna något mellan graviditet och amningsperioden?
Jag använder själv samma riktlinjer under både graviditet och amning av samma anledning som ovan

Retinol är ju en omtalad ingrediens som man tidigare hört att man ska använda med försiktighet under graviditet. Jag har dock förstått att det inte ska vara någon fara – vad är din syn på detta?
Det torde vara omöjligt att ta upp sådana mängder via huden att det skulle medföra någon fara för fostret, det är främst kosttillskott med höga doser A-vitamin som gravida ska undvika. Att använda några droppar serum med retinol i ansiktet kan man absolut göra under graviditeten.

Finns det några andra saker man bör tänka på när det kommer till graviditet och skönhet? Kan man till exempel förebygga och förbättra genom kosttillskott eller liknande?
En hälsosam och balanserad kost med färsk frukt och grönsaker med mycket mineraler och vitaminer, A, C och E främjar tillväxten av elastin och kollagen i kroppen vilket främjar hudhälsan. Sen vet vi att regelbunden motion har mycket gynnsamma effekter på hud, kropp och humör.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Hej! Får man ta kollagen pulver när man är gravid?

  Sophia 2019-07-02 14:53:55
  Svara
  • Svar på Sophias kommentar.

   Hej Sophia, det ska inte vara några problem att äta det när man är gravid då det är ett protein som redan finns i kroppen- däremot så är det säkert olika från produkt till produkt och det är sällan testat på gravida då man inte vågar riskera några biverkningar. Så jag skulle rekommendera dig att ta fram din specifika produkt och rådfråga din läkare om han/hon anser att det är säkert att ta. Stor kram

   Susanne Barnekow 2019-07-03 10:46:36
   Svara
 • Tack! Så betryggande!

  Maria 2019-03-23 11:15:10
  Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!