ALLT OM SOLEN


Foto: Sebastien Gabriel.

Även fast det här kanske kommer lite väl tidigt på året och många tänker ”men vaddå varför ska jag skydda mig mot solen när det inte finns någon sol att skydda sig mot” – ska ni ändå och åter igen få en förklaring till varför man bör vara noga med att skydda sig mot solens skadliga strålar, året om! Jag vet att det kan vara svårt att hålla sig borta från det dess värmande sken, men om vi skyddar oss ordentligt behöver vi inte sitta suktandes i skuggan. För att öka förståelsen kring solens påverkan tänkte jag därför lyfta det som jag anser alla borde veta om den och hur man på bästa och smidigast sätt skyddar sig.

VAD ÄR EGENTLIGEN UV STRÅLAR?
När solens strålar når jorden innehåller de både UVA- och UVB-strålar.

UVA-strålarna
 utgör huvuddelen av UV-strålarna, dessa når djupare ner i hudlagren och bidrar till att huden åldras i förtid och kan även orsaka hudcancer. UVA finns året om och det är därför det är viktigt att använda solskydd även under vinterhalvåret – dom här rackarna går även igenom fönsterglas!

UVB -strålarna ger upphov till solbränd hud och finns endast på sommarhalvåret i Sverige. Det är även dom som ger en ökad produktion av vissa hudceller och ökad pigmentering. Även UVB bidrar till hudens ålderstecken och uppkomsten av hudcancer. Det positiva med UVB-strålarna är att de stimulerar kroppens egna D-vitaminproduktion.

UV-strålning är sedan 1992 klassificerat som cancerframkallande för människor av WHOs forskningsorgan för cancer.

”Visste ni att Cancerfonden anser att sambandet mellan UV-strålning och cancer är lika tydlig som mellan tobaksrökning och lungcancer?”

Det är alltså viktigt att du använder ett solskydd som innehåller skydd mot båda typer av UV-strålar!


En hatt är inte bara snygg utan skyddar även hår och ansikte!

Foto: Jens Kreuter

FYSIKALISKA OCH KEMISKA FILTER
Solskydd är inte bara bra för att förebygga förtidiga ålderstecken, utan även för att undvika olika typer av hudsjukdomar och hudproblem. Man brukar dela upp solskydd i två olika varianter – fysikaliska filter och kemiska filter. Ett fysikaliskt filter reflekterar strålarna medan kemiska absorberar dem.

Fysikaliska UV-filter består av mineralämnen från Zink Oxid och Titandioxid. Dom lägger sig som en skyddande hinna på huden och gör att majoriteten av strålarna studsar bort. Man brukar säga att fysikaliska filter är att föredra om man har känslig hud och vad jag har hört ska det även fungera bättre för en hud med pigmenteringar – men det är nog individuellt. En positiv sak med fysikaliska skydd är att det verkar samma sekund som du applicerat det, det negativa är väl att vissa produkter kan vara lite svårabsorberade och bli vita på huden.

Kemiska UV-filter består av ämnen som är små nog att kunna penetrera hudens översta lager. Det finns 26 olika kemiska UV-filter som man kan använda sig av i solskydd. Istället för att reflektera så absorberas strålarna av de små molekylerna, och omvandlar dem till icke skadlig strålning. När du applicerat ett kemiskt solskydd måste du vänta i 20 minuter innan det har nått full effekt. Kemiska solskydd brukar vara lättare i konsistensen och ger generellt inte en vit beläggning som vissa fysikaliska skydd kan göra.

DET DÄR MED D-VITAMIN DÅ?
Vi kan börja med att enas om att det är bättre att tillsätta kosttillskott än att sola för att få upp D-vitaminnivåerna. Risken som solen medför är helt enkelt för stor!

”Visste ni att under sommaren så räcker det med att vistas i solljus med normal klädsel i 15-20 minuter för att huden ska bilda D-vitamin.” 


Foto: Channey. 

STYRKAN
Hur stor är egentligen skillnaden på de olika graderna på solskydden? Som ni vet nu så fungerar solskyddet genom att absorbera och/eller reflektera UVA och UVB strålar och SPF-graden visar i snitt hur mycket skydd det ger användaren. Du bör alltid ha minst SPF15 för att det ska skydda och även fast man skulle kunna tro att SPF30 ger dubbelt så mycket skydd som 15 så är det inte riktigt så. Här ser ni hur mycket skydd några av de vanligaste SPFgraderna ger:

SPF15 skyddar mot 93% av strålningen.
SPF30 skyddar mot 97% av strålningen.
SPF50 skyddar mot 98% av strålningen.

APPLICERA OFTA
Var noga med att läsa på om hur ditt solkskydd fungerar – alltså hur ofta och hur mycket du behöver för att det ska ge korrekt skydd. Oftast behöver man smörja på varannan timme eller om man badat eller svettats. Det finns solskydd som håller extra länge – som det här från EVY(klick!) som jag skrivit om tidigare – det ger upp till hela 6 timmars skydd(även fast du badar) då det tränger djupare ner i hudlagren.

HÅRET
Utöver huden så tar även håret mycket skada av solen! Det finns vissa hårvårdsprodukter som schampo och balsam som innehåller UV-skydd men du kan även bättra på med spray eller annan UV-skyddande produkt under dagen. Maria Nila är exempel på ett varumärke vars produkter innehåller UV-skydd.

*Jag har hämtat mycket av min information från KoHF.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!