6 SAKER DU BORDE VETA GÄLLANDE HUDVÅRDSPRODUKTER


Foto: Sharon Pittaway

Informationsdjungeln är snårig när det kommer till skönhet och det dyker hela tiden upp nya rön, ingredienser, produkter och forskningsrapporter. När man ska ge sig ut och köpa en ny produkt så är det inte helt fel att vara påläst – att man inte orkar lära sig varenda ingrediens som finns är ju inte så konstigt men det finns några generella punkter som kan vara bra att ha koll på. Jag tänkte lista några här i bloggen men det finns ju en jäkla massa andra saker som man kan ta upp! Om ni har några frågor eller sitter på information ni tycker bör tilläggas, blir jag jätteglad om ni kommenterar:)

FÖRPACKNINGEN
En sak man lätt glömmer bort är typen av förpackning. Leta efter produkter som är vakuumförpackade – pump, tubform eller liknande. Den klassiska burkförvaringen tillåter nämligen att syre och bakterier kommer i kontakt med krämen varje gång du använder den. Det betyder att du måste vara försiktig när du kör ner fingrarna så det inte bildas onödiga bakterier men även att det kan vara så att effekten av krämen minskar för varje gång den kommer i kontakt med syre. Det sistnämnda ska vara kontrollerat hos de flesta varumärken då man i regel hållbarhetstestar sina produkter – men det är ändå något att ha i åtanke!

SOLSKYDD
Tyvärr är vår underbara sol en väldigt stor anledning till att vår hud både åldras och blir inflammerad och det är viktigt att skydda den mot strålarna året om. Även fast det känns rätt onödigt just nu haha. Hitta en hudanpassad dagkräm som innehåller det skydd du behöver. Den ska innehålla minst SPF15 (men helst högre)och skydda mot både UVA- och UVB- strålar.

PARABENER
Det är inte många produkter som innehåller parabener idag och avsaknaden är oftast en del av varumärkenas marknadsföring. Men det är nog egentligen inte så många som vet vad en paraben är? En paraben är ett skonsamt konserveringsmedel som använts under årtionden – rädslan kring det uppkom från en missuppfattning som faktiskt i efterhand dementerats. Efter att ha talat med många experter så förstår vi att det faktiskt är en av de mest skonsamma konserveringsmedel man kan använda och ibland är de ämnen som de bytts ut mot mer skadliga och har framför allt mindre forskning bakom sig. Generellt så får vi faktiskt i oss mer parabener från livsmedel än kosmetika och de finns naturligt i till exempel blåbär.

C-VITAMIN
C-vitamin är ju en populär ingrediens att använda i hudvård. Den är en stark antioxidant som har fantastiska egenskaper – bland annat förhindrar den att huden torkar ut, jämnar ut hudtonen och påskyndar cellförnyelsen. C-vitaminen är tyvärr väldigt instabil i vattenlösningar vilket gör att det är viktigt att du köper en stabiliserad variant så att du inte lägger pengar på dyra produkter i onödan. Det finns c-vitamin i pulverform som du själv blandar i sitt serum men även stabila bra varianter i flytande form.

SERUM
Serum är ett steg i hudvårdsrutinen som man kanske tycker att man kan hoppa över men det är faktiskt här du kan göra de stora förändringarna! Det går nämligen ner i de djupare hudlagren medan din dagkräm skyddar och vårdar de yttre.

SKRÄDDARSY
Huden är ett komplext organ och ofta behandlar vi den felaktigt. Den kräm som fungerar på en person kan ge en helt annan effekt på en annan. Gå därför till en duktig hudterapeut som jobbar med några olika varumärken och låt hen göra en analys av vad din hud behöver. När du vet vilken hudtyp du har kan du själv leta dig fram till vilka produkter du gillar. Ett exempel på en vanlig missuppfattning är att man vill ”torka ut” en oren hud för att få bort finnar och orenheter – torkar du ut huden kan du istället öka produktionen av sebum viket är just det som skapar finnar och orenheter.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Mode

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!