Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

INFO OM SYROR

Hej på er! Jag har fått flera förfrågningar om att skriva lite om syror här på bloggen och äntligen har jag satt ihop ett litet inlägg till er! För att inte råka leverera fel information har jag fått lite hjälp på traven av Skin Agencys duktiga hudterapeuter!

Jag skulle vilja börja med att tala om att man ska vara lite försiktig med att använda syror och att det finns en risk att man överanvänder och istället skadar huden. Det är viktigt att veta vilken hudtyp man har och försiktigt prova sig fram så att man inte orsakar en irritation och känslighet.

Vad är syror bra för då egentligen? Det beror lite på vilken typ av syra man använder men dom kan fungera genom att minska pigmenteringar, förbättra acne, ta bort döda hudceller, öka hudens fuktnivåer och förbättra utseendet av rynkor och linjer. Som ni hör kan man uppnå väldigt fina resultat! Nedan förklarar jag hur de vanligast syrorna fungerar.

 

BHA(Beta Hydroxy Acid)
BHA-syra eller salicylsyra exfolierar inte bara döda hudceller effektivt utan avlägsnar även talg då denna syra är oljelöslig. Den verkar även antiinflammatoriskt och dämpar rodnad. Passar bäst för en fet hy med pormaskar, aknebenägen hud men även fina linjer/rynkor, solskador

PHA – (Polyhydroxy Acid)
PHA syran penetrerar inte lika djupt i huden som en AHA-syra på grund av att den har större molekylstorlek. Den ger alltså en skonsam men effektiv exfoliering som ger huden ny lyster, samtidigt som den balanserar hudens fuktnivåer och skyddar mot yttre skadliga faktorer. Passar bäst för den känsligaste huden, exempelvis för de som har rosacea eller har tendenser att få eksem.

AHA (Alpha hydroxy Acid)
Den här syran har nog de flesta hört talas om? Det är ett samlingsnamn för syror som görs av frukter, sockerrör och mjölk. Alla AHA-syror avlägsnar döda hudceller och exempel på vanliga AHA-syror är glykolsyra, mjölksyra och mandelsyra – men det finns en mängd andra. Nedan får ni lite mer information om de vanligaste!

Glykolsyra – utvinns ur sockerrör och är den syra som består av minst molekyler, vilket innebär att den går djupt ned i huden. Glykolsyran är den man använt under längst tid och arbetar på hudens kapacitet att behålla fukt. Då denna syra är kraftfull kan den orsaka irritation, framför allt om man inte är en van syraanvändare eller har en känslig hud. Passar en hud med hyperpigmenteringar, aknebenägen hud, torr hy, solskadad hud med förtjockningar.

Mjölksyra – utvinns bl.a. ur sura mjölkprodukter och har den näst största molekylstorleken och går därför inte lika djupt ner i huden som glykolsyran. Det är en kraftfull syra som ger fina resultat men den skapar inte lika mycket irritation i huden som glykolsyran. Den passar aknebenägen hud, stora porer, rynkor/linjer, pigmenteringar

Mandelsyran – utvinns ur bittermandel och är en mycket mild peeling. Mandelsyran kan användas på i stort sätt alla hudtyper, även de allra känsligaste. Den passar bäst för torr, solskadad och aknebenägen hud.

Om ni har några frågor kring detta så är det som vanligt bara att ställa på! 🙂

Foto: Hans Reiners.  

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Mode

    Susanne Barnekows webbshop
    Dölj
    metro mode weekly

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!