GUIDE; SOLSKYDD


Jag tjatar ju med jämna mellanrum att att man måste använda solskydd men nu ska ni åter igen få en lång utläggning om varför ni ska göra det!:)
Solskydd är inte bara bra för att förebygga förtidiga ålderstecken, utan även för att undvika olika typer av hudsjukdomar och hudproblem. För oss soltörstande nordbor så är det ju så klart viktigt att kunna vara ute och njuta av sommarsolen – därför ska jag lyfta dom viktigaste sakerna att veta om solens skadliga strålar och hur man på bästa och smidigast sätt skyddar sig mot dem!

VAD ÄR EGENTLIGEN UV STRÅLAR?
Jag tycker att det är viktigt att förklara VARFÖR det är viktigt att skydda sig, därför tänkte jag berätta på vilket sätt UV-strålarna påverkar oss. När solens strålar når jorden innehåller de både UVA- och UVB-strålar.

UVA-strålarna
 är huvuddelen av UV-strålarna, dessa når djupare ner i hudlagren och bidrar till att huden åldras i förtid och kan även orsaka hudcancer. UVA finns året om och det är anledningen till att det är viktigt att använda solskydd även under vinterhalvåret – dom här rackarna går även igenom fönsterglas!

UVB -strålarna ger upphov till solbränd hud och finns endast på sommarhalvåret i Sverige. Det är även dom som ger en ökad produktion av vissa hudceller och ökad pigmentering. Även UVB bidrar till hudens ålderstecken och uppkomsten av hudcancer. Det positiva med UVB är att de stimulerar kroppens egna D-vitaminproduktion.

UV-strålning är sedan 1992 klassificerat som cancerframkallande för människor av WHOs forskningsorgan för cancer.

”Visste ni att Cancerfonden anser att sambandet mellan UV-strålning och cancer är lika tydlig som mellan tobaksrökning och lungcancer?”

På Cancerfondens hemsida kan ni läsa mer, här(klick!).

Det är alltså viktigt att du använder ett solskydd som innehåller skydd mot båda typer av UV-strålar!


En hatt är både snygg och bidrar till att skydda hår och ansikte mot skadliga strålar!

FYSIKALISKA OCH KEMISKA FILTER
Man brukar dela upp solskydd i två olika varianter – fysikaliska filter och kemiska filter. Ett fysikaliskt filter reflekterar strålarna medan kemiska absorberar dem.

Fysikaliska UV-filter består av mineralämnen från Zink Oxid och Titandioxid. Dom lägger sig som en skyddande hinna på huden och gör att majoriteten av strålarna studsar bort. Man brukar säga att fysikaliska filter är att föredra om man har känslig hud och vad jag har hört ska det även fungera bättre för en hud med pigmenteringar – men det är nog individuellt. En positiv sak med fysikaliska skydd är att det verkar samma sekund som du applicerat det, det negativa är väl att vissa produkter kan vara lite svårabsorberade och bli vita på huden.

Kemiska UV-filter består av ämnen som är små nog att kunna penetrera hudens översta lager. Det finns 26 olika kemiska UV-filter som man kan använda sig av i solskydd. Istället för att reflektera så absorberas strålarna av de små molekylerna, och omvandlar dem till icke skadlig strålning. När du applicerat ett kemiskt solskydd måste du vänta i 20 minuter innan det har nått full effekt. Kemiska solskydd brukar vara lättare i konsistensen och ger generellt inte en vit beläggning som vissa fysikaliska skydd kan göra.

DET DÄR MED D-VITAMIN DÅ?
Vi kan börja med att enas om att det är bättre att tillsätta kosttillskott än att sola för att få upp D-vitaminnivåerna. Risken som solen medför är för stor för att det skulle överväga kosttillskottet.

”Visste ni att under sommaren så räcker det med att vistas i solljus med normal klädsel i 15-20 minuter för att huden ska bilda D-vitamin.” 

STYRKAN
Hur stor är egentligen skillnaden på de olika graderna på solskydden? Som ni vet nu så fungerar solskyddet genom att absorbera och/eller reflektera UVA och UVB strålar och SPF-graden visar i snitt hur mycket skydd det ger användaren. Du bör alltid ha minst SPF15 för att det ska skydda och även fast man skulle kunna tro att SPF30 ger dubbelt så mycket skydd som 15 så är det inte riktigt så. Här ser ni hur mycket skydd några av de vanligaste SPFgraderna ger:

SPF15 skyddar mot 93% av strålningen.
SPF30 skyddar mot 97% av strålningen.
SPF50 skyddar mot 98% av strålningen.

APPLICERA OFTA
Var noga med att läsa på om hur ditt solkskydd fungerar – alltså hur ofta och hur mycket du behöver för att det ska ge korrekt skydd. Oftast behöver man smörja på varannan timme eller om man badat eller svettats. Det finns solskydd som håller extra länge – som det här från EVY(klick!) – det ger upp till hela 6 timmars skydd(även fast du badar) då det tränger djupare ner i hudlagren.

HÅRET
Utöver huden så tar även håret mycket skada av solen! Det finns vissa hårvårdsprodukter som schampo och balsam som innehåller UV-skydd men du kan även bättra på med spray eller annan UV-skyddande produkt under dagen. Maria Nila är exempel på ett varumärke vars produkter innehåller UV-skydd.

*Jag har hämtat mycket av min information från KoHF.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    senaste från Mode

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!