KÄRLPROBLEM OCH HUR DET FUNKAR

I nr 3 av Plaza Kvinna skrev jag en artikel om olika typer av kärlproblem och jag tänkte dela med mig av den information här på bloggen också. Jag har själv haft problem med ådernät och ytliga blodkärl sedan jag var i tonåren och det är ett jättevanligt problem. Vem som helst kan nämligen få ådernät, kärlbristningar och åderbråck – ungefär var tredje vuxen person mellan 18-64 år har för ögat synliga åderbråck och 80% av alla vuxna har ådernät. För vissa stannar det vid en kosmetisk irritation men man kan även uppleva symptom som tyngdkänsla, värk och svullnad. Jag talade både med Pyra Haglund på Stureplanskliniken och Anders Holmberg på Venous Center och fick veta allt som man kan tänkas behöva veta om vilka olika problem som finns, hur dom uppstår och vilka behandlingar som finns. Varning för mycket text men hoppas ni kan tycka att det är intressant haha.

________________

VAD ÄR?

Ådernät: även kallade spider veins, är 1-3 mm tunna spindelnätsliknande ådror i huden vars uppkomst inte är helt känd. 80 % av alla vuxna personer har ådernät och de upplevs som ett kosmetiskt problem och upplevs aldrig smärtsamma.

Åderbråck: uppstår genom att venklaffarna i benens ytliga venstammar inte håller tätt och börjar läcka. Då stiger trycket och en ökad mängd blod samlas i kärlet som då blir synliga för ögat som 3-4 mm vida slingrande ådror precis under huden. Symptomen kan uppstå i form av tyngdkänsla, smärta, svullnad och i sällsynta fall även eksem, bensår och hudförändringar. 

Kärlbristningar: är ett samlingsnamn för ådernät och ytliga brustna blodkärl som är små kärl/vener i storleken ca 0,1 – 2 mm som syns genom huden

________________

Enligt leg. Läkare Pyra Haglund på Stureplanskliniken finns det generellt väldigt lite man själv kan göra för att påverka – men när det kommer till ytliga kärl i ansiktet finns det faktiskt vissa saker man kan göra, eller snarare undvika.
– Kärlproblem är främst en ärftlig benägenhet. När vi till exempel tittar på ådernät på benen så finns det inget sätt att förebygga dem men i ansiktet kan det hjälpa att undvika stark exponering av sol, vind och kyla – krämer och hudvård påverkar dock inte uppkomsten på något sätt. Att tillägga så finns det även medicinska skäl till att man söker behandling för problemen, hudsjukdomen rosacea kan orsaka kärl och rodnader i ansiktet.

 

Enligt Anders Holmberg som är legitimerad läkare och specialist i kärlkirurgi på Venous Centre i Stockholm i kan vem som helst drabbas av åderbråck eller ådernät.
– Det finns två stora undersökningar vad gäller åderbråcksförekomst i befolkningen, där båda samstämmigt visar att det är lika vanligt med åderbråck hos män som hos kvinnor, det finns åderbråck hos mycket unga personer men det blir vanligare med åren. Medelåldern för kvinnliga patienter är 53 och för manliga 52 och vi behandlar 5 gånger så många kvinnor som män. Den yngsta vi behandlat var endast 11 år gammal vid behandlingstillfället och den äldsta 96 år.

Tydligen så har även en varierad arbetsställning och hälsosam livsstil visat sig kunna ha en viss påverkan i en positiv riktning men tyvärr måste vi ändå skylla problemen på våra föräldrar – då anledningen till uppkomsten allra främst ligger inbäddat i vårt DNA.

BEHANDLINGAR
Det jag främst ville veta var så klart hur man kan bli av med problemen? De mest effektiva metoderna idag är injektions-, laser och radiovågsbehandling och nedan kan ni läsa mer om respektive problem och behandling!

ÅDERNÄT & KÄRLBRISTNINGAR
När det kommer till utseendeaspekten är ådernät i regel mer svårbehandlat än ett åderbråck, det krävs ofta fler behandlingar och det är individuellt hur bra man svarar på den. Ådernät på benen behandlas oftast och mest effektivt med en injektionsbehandling och för ådernät och ytliga kärl i ansiktet är laserbehandling, IPL eller diatermi vanliga metoder.

Injektionsbehandling – skleroterapi: Här injiceras ett innehåll med koncentrerad saltlösning eller läkemedlet ethoxysclerol, vilket gör att kärlet klibbar ihop och försvinner. Man kan få små blåmärken och det tar några veckor innan kärlet bleknat och försvunnit helt. Efter behandlingen ska man undvika solexponering i ett par veckor samt hård träning och bastubad i 4-5 dagar. Behandlingen tar ca 30 minuter och den är relativt smärtfri. Man ska tänka på att det i regel behövs 2-3 behandlingar för att uppnå önskat resultat och i vissa fall kan det vara svårt att få bort helt och hållet. Det har helt fått bort vissa av mina ådernät och förbättrat utseendet avsevärt på ett som är omfattande i storlek, detta genom att utföra två behandlingar. På Stureplanskliniken i Stockholm kostar det från 2500 kr.

Diametri: är en apparat som man använder om kärlet sticker ut lite, om det ligger platt i huden använder man istället IPL. Diatermi fungerar genom att högfrekvent växelström dödar vävnaden som skall behandlas, samtidigt som kringliggande blodkärl drar ihop sig så att risken för blödning minimeras. En behandling på Stureplanskliniken kostar från 2000 kr.


Så här ser diamteriapparaten ut.  

Kärl under ögat
Ett vanligt förekommande kärlproblem är synliga kärl i ögonområdet som kan göra huden mörk och ger ett trött intryck. Det är ett relativt svårbehandlat då det är ett väldigt känsligt område som kräver att man måste vara ytterst försiktig.
Diodlaser – är ett effektivt sätt att behandla den här typen av kärlproblem. Det är inte helt behagligt att behandla så nära ögat men det går som tur är väldigt snabbt. Beroende på område så är det 3-4 impulser som upplevs som en brännande, snärtande känsla. Efteråt får man en rodnad i området och kan bli något svullen men det går över inom ett par dagar. Jag utförde 3 behandlingar på mitt kärl och nu går det som från början både buktade ut och var blått knappt att se! Jag gjorde min behandling på Stureplanskliniken och är så galet nöjd med mitt resultat! Ni kan läsa mer om den här(klick!). En behandling kostar från 2500 kr.

Så här ser diodlasern ut. 

 

ÅDERBRÅCK
Åderbråck behandlar man idag vanligast med laser, radiofrekvens eller en injektionsbehandling med skum. Den största skillnaden i resultat mellan teknikerna är att de två förstnämnda ger ett permanent resultat medan injektionsbehandlingen kan komma att behöva upprepas.

Endovenös laser(EVL) & radiofrekvens(RF): Med dessa två tekniker kan man enkelt och med lite besvär för patienten eliminera åderbråckens bakomliggande orsaker och minimera riskerna för återfallsåderbråck. Metoderna går ut på att man ultraljudsguidat via små nålstick, för in en kateter i kärlen för att sedan långsamt dra ut dem under samtidig uppvärmning, vilket får dem att sluta läcka. Behandlingen utförs med lokalbedövning, lätt lugnande intravenös behandling i kombination med lokalbedövning eller under narkos – beroende på vad man själv föredrar. Du kan gå hem samma dag, kräver ingen sjukskrivning och läkningen tar i regel 6-12 månader. Behandlingen kan utföras på Venous Centre i Stockholm, Göteborg eller Malmö och har ett maxpris på 18.000kr/ett ben respektive 26.000 kr för två ben.

Virknålsteknik: här går man in via små stickhål och drar ut det synliga åderbråcket med hjälp av ett virknålsliknande instrument. Vanligtvis kombineras denna metod med ovanstående behandlingar. Här gäller samma typer av bedövningsmetod och återhämtningstid och en behandling kostar 14 000 kr/ett ben respektive 22.000 kr för två – på Venous Centre i Stockholm, Göteborg eller Malmö. 

Injektionsbehandling – skumskleroterapi: lämpar sig bättre för mildare åderbråcksproblem och metoden är densamma som för ådernät med skillnad från att man använder läkemedlet ethoxysclerol i skumform. Perioden efteråt skiljer sig dock något vid behandling av åderbråck då man ska använda en stödstrumpa dygnet runt i en vecka samt dagtid i ytterligare en vecka. Inom 1-3 månader brukar åderbråckskärlen försvinna och ibland kan man få en övergående svag brunfärgning i huden av järn från blodet. Man kan behöva en eller flera behandlingar beroende på hur mycket åderbråck man har. Jaghar testat det tidigare på Stureplansklinikne och här(klick!) kan ni läsa mer om det. Priset per behandling är 4900kr.

Ja det var det jag hade på kärl för nu…hoppas att ni inte somnade av all text haha. Och glöm inte att kommentera om ni har några frågor!

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Tack för oerhört intressant läsning!!

    Li 2017-04-26 20:50:04
    Svara

senaste från Mode

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!